Kéksisakosok véres háborúja Szomáliában
Szomália, Mogadishu – Folytatják előrenyomulásukat az AMISOM katonái és a kormányerők Afgoye felé, amely az al Shabab lázadók egyik utolsó bázisa Mogadishu közelében. Az AMISOM korábban már felszólította a lakosságot, hogy hagyja el a harcok körzetét. Több ezer ember menekül a térségből, akik minden mozdítható vagyonukat is magukkal cipelik. Hakiom Ahmed afgoyei lakos az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a harcok jelenleg is folynak, a helyzet borzalmas. A település 30 km-re található a fővárostól. A kormányerők ellenőrzőpontokat is felállítottak, az áthaladó menekülteket pedig átkutatják. Egy másik menekült elmondta, hogy Afgoyét éppen akkor hagyta el, amikor egy légvédelmi rakéta becsapódott a házába. Az AMISOM csapatok és a kormányerők tankokat is bevetettek a csatában. Paddy Ankunda, az AMSIOM egyik szóvivője azt mondta, az offenzívával az a céljuk, hogy felszabadítsák a települést és segélyeket szállítsanak a rászoruló civileknek. A becslések szerint körülbelül 400 ezer menekült van a városban, amely egykoron a mezőgazdaságból élt. Az ENSZ humanitárius szervezetének Szomáliával foglakozó munkatársa, Mark Bowden felszólította az AMISOM-ot és a kormányerőket, hogy mindent tegyenek meg a civilek megóvásáért.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 3.135.217.228