French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 Megemlékezés a dél-afrikai gettóban - „ Lady Alexandra” századik születésnapja
Egyesület - Hírek
Dél-Afrika, Johannesburg -  Ünnepségsorozat kezdődött Dél-Afrika leghíresebb fekete gettójában, Alexandra township- ben, melyet a helyiek Lady Alexandrának neveznek. Itt voltak az első híres buszbojkottok, amelyek nagy hatást gyakoroltak az ifjú Nelson Mandelára, aki itt kezdte meg harcát az apartheid ellen. A fekete gettó közvetlen közelben van a gazdag fehér városnegyedekhez Johannesburgtól északra. Épp ezért sokszor megpróbálták kitelepíteni őket, de mindig ellenálltak. Ma 400 ezren laknak itt, szörnyű a zsúfoltság. Pedig a helyzet sokat javult: az ezredfordulón a kormány rengeteget költött a szimbolikus gettóra.

Az utakat kikövezték, bevezették a csatornázást. Javult a közbiztonság. Régebben a rendőrség is csak óvatosan merészkedett be ebbe a gettóba, ma már idős hölgyek nyugodtan mennek egyedül a templomba ...

Lady Alexandra mindezzel együtt továbbra is koldusszegény. A kecskék ott mekegnek az utcán, a szemét a sarkon hetekig áll. A gettó lakói többnyire bevándorlók, nem kötődnek Lady Alexandrához. Ezért is rendezik az ünnepséget most, hogy legyenek büszkék az itt lakók Alexandra múltjára és bízzanak a jövőjében. Persze ezt a polgármester mondja. Az ellenzék szerint jobb lenne inkább elszállítani a szemetet Alexandrából, a 100 éves fekete gettóból, Dél-Afrikában.

 

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday83
mod_vvisit_counterYesterday488
mod_vvisit_counterThis week2273
mod_vvisit_counterLast week2565
mod_vvisit_counterThis month8143
mod_vvisit_counterLast month13969
mod_vvisit_counterAll days903551

Online (20 minutes ago): 15
Your IP: 3.238.116.201
,
Today: júl. 19, 2024
Visitors CounterSzomáliai-Magyar Egyesület