French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Videón üzent az észak-afrikai terroristák magyar túsza
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Mali, Párizs - A video február 22- én készült és nem lehet tudni, hogy mikor kapták meg a francia hatóságok, amelyek most tették azt közzé. Két fáradt, szakállas túsz beszél, körülöttük turbános AQIM harcosok Kalasnyikov géppisztollyal.

 

„Kérjük Sárközy elnököt, hogy tegyen meg mindent a kiszabadulásunk érdekében”- mondta szinte könyörögve Philippe Verdon, aki beszámol arról, hogy a sivatagban élnek rémes körülmények között. Neki problémái vannak az egészségével. A másik túsz, aki a Vajdaságban született, jobban tartja magát.

 

A két francia állampolgárt Mali északi részen rabolta el még novemberben az al Kaida észak-afrikai szárnya. Az AQIM kezdetben azt állította, hogy Philippe Verdon és Serge Lazarevic a francia titkosszolgálat külső munkatársai.Philippe Verdon többször is rosszkor volt rossz helyen Afrikában: Szudánban, a Comore szigeteken fegyverszállítással és puccskísérlet szervezésével gyanúsították, de sikerült tisztára mosnia magát. „Nem igaz, hogy a fiam James Bond lenne!”- mondta Verdon papája.
Serge Lazarevic a Vajdaságban született, félig magyar, félig szerb családban. Nevét a balkáni háború idején vette fel, amikor a szerb hadseregben szolgált. Ott azzal vádolták, hogy puccsot szervez Milosevics megdöntésére külföldi titkosszolgálatok megbízásából. Ebből nem tudni, hogy mennyi az igazság, de az tény, hogy Franciaországban  nagyon gyorsan megkapta az állampolgárságot. Maliban állítólag földmérő munkát végeztek egy magáncég megbízásából, bár a földméréshez egyikük sem értett. Lazarevic szerint az AQIM most kész tárgyalni a 150 napja a fogságában levő túszok szabadon engedéséről.
Jelenleg rajtuk kívül még öt francia állampolgár van az AQIM fogságában, őket Nigerben rabolták el, az Areva uránbányász cég munkatársai voltak. Azt nem lehet tudni, hogy a túszok pontosan hol vannak, mert a video valahol a sivatagban készült. Az AQIM egyáltalán nem respektálja a határokat és egész észak Nyugat-Afrikában be akarja vezetni a sariat, vagyis egységes muzulmán államot akar az egész régióban.

 

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2
mod_vvisit_counterYesterday579
mod_vvisit_counterThis week2989
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month10727
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days867979

Online (20 minutes ago): 3
Your IP: 18.116.13.113
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 27, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület