French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Tinariwen: zenével a tuareg ügyért Párizsban
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Mali, Párizs - Tinariwen sivatagot jelent tamazig nyelven. Az együttes, amely a tuareg népzenét ötvözi a blues-zal és a rock-kal, ma este Párizsban lép fel a La Cigale- ban. Bemutatják új albumukat, a Tassili- t, amely világzene kategóriában Grammy díjat kapott.

 

Az együttes énekese és gitárosa nem vehet részt a koncerten, mert a harcok miatt nem tudott kijutni Mali északi részéről, a tuaregek szülőföldjéről. Eyadou Ag Leche basszusgitáros nyilatkozott a France 24 televíziónak.

 

- Önök a tuareg ügyet támogatják, mit akarnak elérni?
- Mali 1963 óta független. Azóta egy fillér sem jutott arra, hogy a tuaregek számára iskolák és kórházak épüljenek. Otthagytak minket a sivatagban. Mi ezért függetlenséget és szabadságot akarunk. Tudjuk, hogy csakis saját magunkra számíthatunk. Én tagja vagyok az Azawad- nak. (Ez a szervezet a tuareg függetlenségért küzd és komoly sikereket ért el a fronton. Ma gyakorlatilag egész Észak Malit ellenőrzi.)
- De önök fegyverrel is harcoltak korábban!
- Igen, ez így volt. Az együttes két tagja is részt vett a fegyveres küzdelmekben az első lázadás idején. De ez már a múlt. Most a zenénkkel harcolunk.
- Sokan azzal vádolják a tuareg mozgalmat, hogy csak azért sikeres, mert a szélsőséges muzulmán szervezetek támogatják. Beszélnek arról, hogy az AQIM fegyverei és harcosai nélkül nem értek volna el ekkora sikert!
- Én soha egyetlenegy AQIM harcost sem láttam Észak Maliban. Ez az egész csak kitaláció. Kizárólag tuareg harcosok küzdenek a szabadságáért és a függetlenségért! A mi földünkön van urán és olaj, ezért aztán a nyugati sajtóban sokminden megjelenik, mert sokak étvágyát felkeltette az ásványi kincs, amely a sivatag mélyén van, a tuaregek földjén- nyilatkozta a France 24 televíziónak a Tinariwen tuareg zenekar basszusgitárosa abból az alkalomból, hogy a tuareg együttes ma este fellép Párizsban.
 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday142
mod_vvisit_counterYesterday185
mod_vvisit_counterThis week1803
mod_vvisit_counterLast week1414
mod_vvisit_counterThis month9750
mod_vvisit_counterLast month10938
mod_vvisit_counterAll days856579

Online (20 minutes ago): 8
Your IP: 18.232.35.62
,
Today: Mar 29, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület