Mali megbuktatott elnöke: köszönöm, jól vagyok!

Mali, Bamakó - Bamakóban vagyok, és a családommal együtt jól vagyok! Természetesen figyelem az eseményeket, és teljes szívemből azt kívánom, hogy győzzön a béke és a demokrácia!- nyilatkozta az afp- nek a puccsal megbuktatott elnök.

De mégis hol van? Miért érdekes ez? A fő az, hogy nem vagyok fogoly! Más mondanivalóm jelenleg nincs- közölte Mali exelnöke, aki április végén amúgy is távozott volna. Akkor tartották volna az elnökválasztást, és ezen az exelnök azért nem indulhatott volna, mert az alkotmány kizárta azt, hogy valaki harmadszor is államfő lehessen Maliban.

A március 22- i puccs óta senki sem tudott semmi biztosat az exelnökről, aki most szólalt meg először. A junta egyébként új alkotmánnyal ajándékozta meg a népet, amelynek egy része szerdán már tüntetett is az új rendszer mellett: Le ATT- vel (ez az exelnök nevének rövidítése), le Franciaországgal! Éljen a junta! Ilyen táblák alatt vonultak a tüntetők Bamakóban.
Ahol egyébként fontos tárgyalásokat folytattak a nyugat- afrikai államok vezérkari főnökei a junta tagjaival. Hasznos információkat cseréltünk- mondta szűkszavúan Elefántcsontpart hadseregének vezérkari főnöke. A magas rangú katonatisztek Alassane Ouattara, elefántcsontparti elnök bamakói látogatását készítették elő. Elefántcsontpart elnöke a nyuga-afrikai államok nevében tárgyal majd Bamakóban. Abidzsánban, a nyugat-afrikai államok rendkívüli csúcstalálkozóján Burkina Faso elnökét jelölték ki hivatalos közvetítőnek. Burkina Faso külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy kompromisszum körvonalai bontakoznak ki. Mali feloszlatott nemzetgyűlésének elnöke, Dioncounda Traoré lehet a mindenki számára elfogadható átmeneti elnök Maliban.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 3.141.244.201