Szakadással fenyegető feszültség Dél-Líbiában

Líbia, Tripoli - Szakadással fenyeget a törzsi viszály Líbiában. A toubouk vezetője szerint „etnikai tisztogatás”-t készítenek elő ellenük. Hétfőn egy lövöldözésben több mint tízen haltak meg, amikor a toubouk és a sebah-i hatóságok összecsaptak.

A hétfői fegyveres összecsapás hatására a toubouk vezetője bejelentette, hogy reaktiválják a „Toubou front Líbiai üdvért” mozgalmukat, amely még a Kadhafi rendszer ellenzéki tömörülése volt, és tavaly októberben hivatalosan feloszlatta magát a diktátor bukása után. A törzsfőnök, Abdelmazsid Manszúr szerint azért szükséges ennek a mozgalomnak a feltámasztása, hogy megakadályozzák az etnikai tisztogatást. Megemlítette azt is, hogy dél-szudáni mintára kellene egy új államot szervezni Líbia déli területein.

Manszúr szerint mostanra kiderült, hogy nincs különbség Kadhafi és az új hatalom, az Átmeneti Nemzeti Tanács között, mind a kettő ki akarja irtani a touboukat. A törzsi vezető hangsúlyozta azt is, hogy a felkelés idején mindent alárendeltek a líbiai egység érdekének, de most meg kell védeniük magukat és más kisebbségeket is. A törzs jelentős szerepet játszott a Kadhafi ellenes felkelésben.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 18.218.129.100