French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Demokrataként kezdte, miként fogja befejezni? – Wade választása Szenegálban
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Szenegál, Dakar – A rendőrség könnygázgránátokat vetett be egy szavazóhelyiségnél Szenegálban, ahol Abdoulaye Wade elnök készült leadni a szavazatát a –ha nem is mindent- , de sokmindent eldöntő második elnökválasztási fordulóban.

 

 

A szenegáli elnökválasztás második fordulójában Abdoulaye Wade elnökre és Macky Sall ellenzéki politikusra lehetett szavazni. A 85 éves Wade harmadik elnöki ciklusára készül, az első fordulóban a szavazatok 34,82% kapta meg. A volt miniszterelnök Macky Sall az első körben 26,85%-os eredményt ért el. A többi ellenzéki jelölt azonban összefogott és Macky Sall támogatására biztatta szavazóit a második fordulóban. Wade nehéz helyzetbe került az egységes ellenzéki fellépés miatt.

Az államfő posztereit több helyen megrongálták, konvoját pedig kövekkel dobálták meg a tiltakozók. A washingtoni Center for Strategic and International Studies igazgatója azt mondta, hogy Wade győzelme hatalmas felháborodást váltana ki az országban. Az ellenzék biztosan csalást kiáltana. Ráadásul Wade „túl messzire ment, és ha törvényesen is győzne, akkor is csalással vádolnák meg.”

Abdoulay Wade elnöksége alatt Szenegál sokat fejlődött, de egyenetlenül. A vidék leszakadt a fővárostól. Ráadásul az élelmiszerárak drasztikusan növekedtek, a megélhetés egyre nehezebb sok ember számára. Nyomasztó a munkanélküliség. A helyiek attól félnek, hogy Wade győzelme esetén véres zavargások törnek ki az országban, amely az afrikai kontinens egyik legstabilabb demokráciája. Afféle „bezzegország”

Abdoulay Wade korábban a kontinens egyik legelszántabb demokratája volt, sokáig ellenzékben politizált. A bajok akkor kezdődtek, amikor fiának, Karimnak egyre több hatalmat biztosított az országban. Karimot gyakran emlegették „a levegő és a föld” uraként, mert az infrastrukturális és energetikai tárca mellett számos más minisztérium is az ő irányítása alá került. Az ellenzék azzal vádolta a veterán elnököt, hogy demokrata múltját megtagadva dinasztiaépítésbe kezdett. Ellentmondásos alkotmánymódosításai is komoly vitákat váltottak ki, az ellenzék szerint harmadjára már nem is pályázhatott volna az elnöki tisztségre. De megtette. Mert megtehette.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday53
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week939
mod_vvisit_counterLast week3607
mod_vvisit_counterThis month12284
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days869536

Online (20 minutes ago): 14
Your IP: 3.133.144.217
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 30, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület