French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Megállíthatatlanok az etióp katonák Szomáliában
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Szomália, Mogadishu – Elfoglalták El Bur települést, amely az al Shabab szélsőséges iszlamista lázadók egyik utolsó fellegvára volt az ország központi régiójában.

 

 

Az etióp csapatokat az Ahlu Sunna wal Jamaa milícia támogatta, amely szövetségben áll a szomáliai átmeneti kormánnyal. El Bur település az Etióp határtól 150 km-re található. Korábban az al Kaidával szoros szövetségben álló al Shabab lázadók egyik központja volt. Az etiópoknak nem okozott különösebb gondot bevenni a várost. Egy helyi lakos azt mondta, hogy a város már az etiópoké, de sok civil még az érkezésük előtt elmenekült. Szemtanúk elmondták, hogy az etióp csapatok páncélozott járművekkel közelítették meg a települést és a külső kerületekben csaptak össze a lázadókkal, akik gyorsan visszavonultak. Az etiópok rendkívül jól felszereltek és szervezettek. Ráadásul a nehéztüzérségüket is magukkal hozták. A helyiek viszont elmondták, hogy az al Shabab lázadók nem mentek messzire, még a közelben vannak.

El Bur a negyedik al Shabab fellegvár, amit az etióp csapatoknak sikerült elfoglalniuk. Az etióp katonák még novemberben vonultak be Szomália központi régiójába, hogy leszámoljanak a lázadókkal, akiket a kenyai csapatok délen szorongatnak. Mogadishuban pedig az Afrikai Unió békefenntartói ügyelnek a rendre. A fővárosból még augusztusban vonultak ki a lázadók. Az al Shabab akkor azt mondta, hogy taktikai okokból döntöttek a főváros elhagyásáról és áttérnek a gerilla hadviselésre. Azóta Mogadishuban szinte mindennaposak az öngyilkos merényletek, amelyeknek főleg civil áldozatai vannak.

Annak ellenére, hogy a lázadókat három fronton is szorongatják, még mindig komoly veszélyt jelentenek. A gerilla hadviselés ugyanis rendkívül hatékony. Az al Shabab szóvivője elmondta, hogy El Bur-t nem adták fel. Rajtaütésekre és robbantásos merényletekre lehet majd számítani a városban. Az al Shabab szerint az etiópok „megszálló keresztény zsoldosok”, akik meg akarják akadályozni, hogy Szomáliában az iszlám törvénykezés lépjen érvénybe.

Szomáliában 1991 óta tart a polgárháború, miután Mohamed Siad Barre elnököt megfosztották hatalmától. Etiópia egyszer már bevonult Szomáliába, öt évvel ezelőtt, akkor sikerült megbuktatniuk az iszlamista vezetést, de 2009-ben kivonultak. A lázadók ezután ismét erőre kaptak. De most egyre nehezebb helyzetben vannak, mivel három fronton is harcolniuk kell. Az Afrikai Unió, Etiópia, Kenya és az átmeneti szomáliai vezetés nem titkolt szándéka, hogy felszámolják az al Shababot és véget vessenek a több mint 20 éve tartó polgárháborúnak.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday63
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week949
mod_vvisit_counterLast week3607
mod_vvisit_counterThis month12294
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days869546

Online (20 minutes ago): 17
Your IP: 3.19.30.232
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 30, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület