French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Barátokból ellenségek, megszállókból felszabadítók Szomáliában
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Szomália, Baidoa – Örülnek az etiópoknak Baidoa lakói, akik korábban rettegésben éltek az al Shabab fegyveresei által megszállt városban. Etiópia még 2011 végén küldött csapatokat Szomália központi régiójába, hogy kifüstöljék onnan a lázadókat. A helyi civilek három év öldöklés után abban reménykednek, hogy ismét békés idők jönnek.

 

 

Baidoa lakói elmondták, hogy az al Shabab uralma alatt szenvedtek, mert az életkörülmények folyamatosan romlottak. Sokan elmenekültek a városból, csak kevesen maradtak. Életük állandó rettegés volt, mert a lázadók folyamatosan behajtották rajtuk az adót, aki nem tudott fizetni, megölték. A lázadók betiltották a rádiót, a mozit, a TV-t és focizni is tilos volt. Akiket rajtakaptak, a helyi focipályán kivégezték. Volt, akinek a fejét vágták le, de volt, akinek a lábát vagy a kezét csonkították meg. Így nem csoda, hogy a helyiek felszabadítóként fogadták az etióp katonákat, akik különösebb ellenállás nélkül foglalták el a várost. Az etióp csapatok parancsnoka, Yohannes Gebre-Giorgis tábornok elmondta, hogy a szétzilált lázadók „alkalmatlanok” voltak a harcra. A helyi lakosok pedig torkig voltak velük. Civil szerveztek jelezték, hogy a Baidoában elkeserítő a helyzet és azonnali humanitárius segélyekre van szükség. Elsősorban élelmiszerre és vízre. A városba egyre többen térnek vissza, ami súlyosbítja az ellátási gondokat.

ethiopia_army_in_somalia_Keydmedia-620x330

Baidoa 2009-ben az átmeneti kormány székhelye volt, de a lázadók kiűzték a kormányerőket a városból. Etiópia 2006-ban és 2009-ben lerohanta a térséget, hogy leszámoljon a lázadókkal, de az offenzíva rengeteg civil áldozatot követelt. A helyi lakosok körében nagy népszerűségére tett szert az al Shabab akkor sokan csatlakoztak is a szervezethez. Mára azonban fordult a kocka.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday274
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week1160
mod_vvisit_counterLast week3607
mod_vvisit_counterThis month12505
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days869757

Online (20 minutes ago): 12
Your IP: 3.144.104.29
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 30, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület