Az ellenzéknek nem (sem) tetszik a puccs Maliban

Mali, Bamako – Letartóztattak egy ellenzéki politikust Maliban, mert bírálni merészelte a katonai juntát, amely pár napja vette át az irányítást. Maliban mindenkit váratlanul ért a puccs. Külföldön sem számítottak rá. A nemzetközi közösség megvonta a támogatásokat és segélyeket az országtól, miközben a tuareg harcosok tovább nyomulnak előre északon.

Bamako utcái kihaltak. Csak nagyon kevesen merészkednek ki, hogy a legszükségesebb árucikkeket beszerezzék. Ez nem egyszerű küldetés. A helyiek elmondták, nincs üzemanyag és a pénzkiadó automatákból is elfogyott a pénz. Az üzemanyaghiány egyik oka az, hogy a határokat lezárták, a külföldről érkező import áruk nem jutnak be az országba. Az utcákon katonák járőröznek, akik közül sokan továbbra is fosztogatnak. A katonák szombaton letartóztatták Kassoum Tapo ellenzéki politikust, aki a Demokrata Szövetség tagja. Az ellenzéki politikust azért hurcolták el, mert bírálta a katonai hatalomátvételt. Később szabadon engedték, de a hozzá közel álló személyek elmondták, hogy azóta bujkál, mert megfélemlítették.

Az ellenzéki pártokat felháborította a katonák akciója. Főleg azért mert kevesebb, mint egy hónap múlva választásokat tartottak volna az országban. Az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy „ellenállási frontot” szerveznek a junta ellen. A puccsisták többször is elmondták, a tuareg lázadás miatt vették át a hatalmat, mert a Touré elnök szerintük képtelen volt kezelni a válságot. Amadou Toumani Touré elnökről a puccs óta semmi hír. Diplomáciai források szerint egy támaszponton van, ahol lojális katonák védik. Meg nem erősített hírek szerint egy ellenpuccs kísérlet is volt az országban, de ezzel kapcsolatban semmilyen információ nem szivárgott ki. A tuareg lázadók szóvivője szerint a puccs csak rontani fog az ország biztonsági helyzetén. Elmélyülő válságra kell számítani.

Your IP: 3.145.93.210
Today: May 07, 2024