Tuareg csúcstalálkozó Mali északi részén

Mali, Gao -   Gao városában tárgyalásokat kezdett az MNLA és az Ansar Dine szervezet első számú vezetője.

Bilal Ag Serif és Ijad Ag Gali a két szervezet „egyesüléséről” folytat eszmecserét. Erről elvben május 26-án megállapodtak, de tegnap az RFI rádióban az MNLA egy másik vezetője felmondta az egyezményt. Az ugyanis azt irányozta elő, hogy iszlám államot hoznak létre Mali északi részén, amelyet a tuaregek Azawadnak neveznek.

Az MNLA világi szervezet, amely kapcsolatot tart fenn a francia diplomáciával. Az Ansar Dine viszont iszlamista fegyveres mozgalom, amely jó viszonyt ápol az AQMI – val, az Al Kaida észak- afrikai szárnyával. Mind a két szervezet a tuareg törzseket képviseli, míg az AQMI harcosai elsősorban arabok.
A nagyhatalmak attól tartanak, hogy Mali északi részén terrorista állam jön létre, amely lángba boríthatja egész Nyugat- Afrikát. A Boko Haram nevű nigériai szervezet már harcosokat küldött Mali északi részére, és ezek az iszlamista fiatalok az AQMI táboraiban terrorista kiképzést kapnak. Az Egyesült Államok és Franciaország már felajánlotta segítségét azoknak az afrikai államoknak, amelyek hajlandók lennének katonákat küldeni Észak- Maliba, de sem Washington sem Párizs nem kíván közvetlenül beavatkozni a kissé kaotikus helyzetű Maliban.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 3.137.172.68