French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Az angolai „kölcsönkatonák” kivonulnak Bissau-Guineából
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Bissau-Guinea, Bissau – Angola bejelentette, hogy hamarosan kivonja katonáit Bissau-Guineából, ahol nemrég katonai hatalomátvétel történt.

 

Körülbelül 270 jól felfegyverzett angolai katona állomásozik az apró nyugat-afrikai országban. Egy angolai tisztviselő azt mondta, hogy június 2 és 10 között az össze katonájukat hazarendelik. Az ECOWAS korábban arra kérte az angolai vezetést, hogy még május 30-án vonja vissza a csapatokat.

Az angolaiak még 2011 elején küldtek katonákat Bissau-Guineába. Az angolai egységeket még Carlos Gomes Junior és kormánya „hívta meg”, hogy segítsenek a bisssau-guineai hadsereg átalakításában.

Bissau-Guineában április 12-én vették át a hatalmat a katonák és akciójukat azzal indokolták, hogy Carlos Gomes Junior és kormánya, éppen az angolaiak segítségével meg akarta semmisíteni a bissaui haderőt. A puccs után Carlos Gomes Juniort és több miniszterét letartóztatták, majd szabadon engedték és Elefántcsontpartra szállították őket. A volt miniszterelnök jelenleg Portugáliban él száműzetésben.

A junta az ECOWAS-szal kötött megállapodás alapján átadta a hatalmat egy átmeneti civil vezetésnek, egy év múlva pedig választásokat tartanak az országban. Az ECOWAS 600 jól felszerelt katonát, főleg nigériaiakat küldött Bissau Guineába, hogy felügyeljék a 12 hónapos átmeneti időszakot, az egységek rendvédelmi feladatokat is ellátnak. A nemzetközi közösség és a portugál nyelvű országot viszont elítélték az ECOWAS menetrendjét és jelezték, hogy a puccsistákat felelősségre kell vonni, mert ellehetetlenítették a választásokat az országban. Bissau-Guineában Sanha elnök halála után írták ki a választásokat és az első forduló eredményei alapján Carlos Gomes Juniornak nagy esélye volt arra, hogy az ország elnöke legyen. De a második forduló megrendezését a puccsisták megakadályozták.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday106
mod_vvisit_counterYesterday326
mod_vvisit_counterThis week1787
mod_vvisit_counterLast week2261
mod_vvisit_counterThis month7557
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days864809

Online (20 minutes ago): 7
Your IP: 3.145.169.85
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 20, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület