French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Cannes: díj egy terrorizmusról szóló algériai filmnek
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Franciaország, Cannes - Le repenti- A megtért bűnös- ez a film címe. Rasid, a fiatal terrorista szakít a múltjával és visszatér a szülőfalujába. Merzak Allouache filmje az egyik rendezői díjat nyerte el Cannesban. Az algériai rendező szerint hazája tíz évvel megelőzi az arab világot. Ő például már rendezett egy filmet a terrorizmusról: Babel-Oued City volt a címe, ezt is bemutatták annak idején Cannesban.

 

"Ma egy arab filmrendezőnek el kell köteleznie magát! Nem lehet olyan szerelmes filmeket forgatni, mint Egyiptomban a harmincas években, amikor teljesen mellőzték a társadalmi valóságot. Az teljesen világos, hogy ma már ezt nem lehet csinálni. Algéria tíz évvel a többi arab ország előtt jár, nálunk a szakállas iszlamista pártok már a hatalomban vannak. Mi már tudunk mosolyogni is rajtuk. Tunéziában és Marokkóban még csak most kezdik ezt megszokni. A terror esetében is előrébb tartunk. Nálunk is végbement az, hogy az iszlamisták az iskolákban toboroztak harcosokat. A robbanások, a tragédiák nagyon ismerősek. Az elmegyógyintézetek ma is tele vannak terroristákkal, az áldozatok családtagjaival... Mégis süket csend övezi ezt a témát, mintha nem lennének sem győztesek sem pedig vesztesek...

 

A sors iróniája, hogy nálunk a hatalom az arab tavasz idején azt mondhatja: nálunk már mindez megvolt 1988 és 90 között ..." - nyilatkozta az RFI rádiónak Merzak Allouache algériai filmrendező, aki egy rendezői díjat nyert Cannesban.

 

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday189
mod_vvisit_counterYesterday185
mod_vvisit_counterThis week1850
mod_vvisit_counterLast week1414
mod_vvisit_counterThis month9797
mod_vvisit_counterLast month10938
mod_vvisit_counterAll days856626

Online (20 minutes ago): 5
Your IP: 107.22.56.225
,
Today: Mar 29, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület