Szemérmes hallgatás a gyerekmunkáról Marokkóban

Marokkó, Rabat – Egyre több kiskorú lányt dolgoztatnak cselédként Marokkóban. Egy civil szervezet szerint már több mint 30 ezer gyerek érintett. A civilek adatai az állami statisztikák is megerősítik, ezek szerint is Marokkóban gyakorlatilag elfogadott a gyerekkorú cselédek dolgoztatása.

A kiskorúak dolgoztatása ellen küzdő kollektíva szerint Marokkó elzárkózik attól, hogy a gyerekek kizsákmányolását betiltsa, annak ellenére, hogy az ország számos nemzetközi egyezményt aláírt a kiskorúak jogainak védelmében. A civilek szerint ez a probléma rendkívül összetett, politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, népesedési oldalról egyaránt megközelíthető, éppen ezért komplex megoldás kidolgozását sürgetik.

A gyerekek dolgoztatása főleg a vidéki Marokkóban jellemző, ennek okai a szegénységben, az iskolázatlanságban és a helyi hatóságok gyengeségében vannak. A cselédként dolgoztatott kiskorúak azon túlmenően, hogy elképzelhetetlenül rosszul fizetettek, gyakorta válnak erőszakos cselekedetek áldozataivá.

Your IP: 44.205.3.18
Today: Mar 29, 2024