French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Gyerekkatonák Szudánban?!
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Szudán, Khartúm - Nagy port kavart az UNICEF nemrégiben publikált  elemzése, amely szerint a Dél-Szudán felszabadításáért korábban küzdő lázadó-csoport, a mai dél-szudáni hivatalos hadsereg soraiban a becslések szerint 2000 fiatalkorú katona szolgál.

 

A Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg cáfol, és arra hivatkozik, hogy 2012. márciusban aláírta a gyerekkatonaság tiltását célzó nemzetközi egyezményt, illetve elfogadta az ENSZ által is javasolt új Akció-tervet. A tervezet szerint az elkövetkező két évben sor kerül minden fiatalkorú katona demobilizálására, lefegyverzésére, a többségi társadalomba való visszailleszkedés viszont ennél jóval hosszabb időt vesz majd igénybe. A dél-szudáni Lefegyverzési, demobilizálási és integrációs program (DDR) keretén belül 90.000 felnőtt katona lefegyverzését tűzték ki célul és a számadatok szerint 2012. április 11-ig 12500 főnél tartanak. A gyerekkatonák társadalmi visszailleszkedését segítheti családjaik pozitív visszafogadó attitűdje. Vannak olyan régiók, ahol új rítusok léptek életbe, amelynek keretében a család szimbolikusan, egy szertartás keretén belül fogadja vissza az egykori gyerekkatonát a közösségbe.

A szudáni gyerekkatonák helyzetét árnyalja, hogy több lázadó-csoport is foglalkoztat gyerekkatonákat. A 2011 decemberében elhunyt legendás lázadóvezér, Georg Athor fegyveres alakulatában máig 1500-ra becsülik a gyerekkatonák számát.

A problémahalmaz megoldását nehezíti, hogy az ugandai gyökerű Úr Ellenálló Hadserege a feltételezések szerint gyakran megfordul szudáni területeken, kiváltképp a szudáni Dél-Darfúr  tartományban és a dél-szudáni Nyugati Bahr el-Ghazal régióban. Tudvalévő, hogy a Joseph Kony vezette milícia fegyveresei többnyire elrabolt gyerekek.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday192
mod_vvisit_counterYesterday276
mod_vvisit_counterThis week744
mod_vvisit_counterLast week1815
mod_vvisit_counterThis month4148
mod_vvisit_counterLast month12012
mod_vvisit_counterAll days625782

Online (20 minutes ago): 2
Your IP: 3.236.225.157
,
Today: Aug 16, 2022
Visitors CounterSzomáliai-Magyar Egyesület