Ostromállapot Szudán három déli államában

Szudán, Dél-Szudán -  Ezt Omar al Bashir elnök személyesen jelentette be. Eszerint felfüggesztik az alkotmányt Dél Kordofán, Sennar és Fehér Nílus államban. Ez utóbbi kormányzója máris közölte, hogy kiutasít az államból 12 ezer dél szudáni állampolgárt.

Nekik május 5-ig el kell hagyniuk Szudán területét! Darfur államban már több mint 10 éve ostromállapot van, az ottani népirtás miatt a hágai bíróság főügyésze nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Szudán elnöke ellen! Kék Nílus államban múlt ősszel vezettek be ostromállapotot. Szudán elnöke azt is közölte, hogy ezentúl tilos minden kereskedelem a két Szudán között!

Közben Szudán külügyminisztere Moszkvában tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel, megpróbálva így támogatót találni külföldön. Jelen pillanatban ugyanis Dél-Szudán inkább számíthat a nemzetközi szimpátiára, hiszen Amerikában olyan sztárok lobbiznak érte, mint George Clooney. Kína, amely korábban Szudánt támogatta, most komoly hitelt ígért Dél-Szudánnak. A kínai diplomácia megpróbál közvetíteni a felek között, hiszen mindkét Szudán olajának Peking az első számú vásárlója. Nem lesz könnyű a kínai diplomaták dolga, mert Szudán már elutasította az ENSZ és az afrikai egységszervezet közvetítését, és elsősorban katonai erejére számítva próbálja rákényszeríteni az akaratát Dél-Szudánra.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 18.118.2.15