French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 Szabadon engedték az elrabolt svájci nőt Maliban
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Mali, Bamako – Burkina Faso-i kommandósok segítségével szállították biztonságos helyre Beatrice Stockly-t, akit még április elején raboltak el Timbuktuból. A svájci nőnek nem esett bántódása, jól van, de hazájába nem akar még visszatérni.

 

A svájci nőt a burkina fasói légierő egyik katonai helikoptere szállította Ouadadougouba. Beatrice Stockly-t épségben engedték el fogvatartói, de a szabadulása után nem volt hajlandó nyilatkozni. Biztonsági források arról számoltak be, hogy a svájci nőt „hivatalosan” nem rabolták el az Ansar Dine fegyveresei, csak őrizetbe vették. A svájci nő szabadon engedésében komoly szerepet játszott Blasie Compaore burkina fasói elnök és Gilbert Djindjere tábornok. A főtiszt személyesen is találkozott az Ansar Dine milícia egyik vezetőjével, Sanda Boumanával az ügyben. A burkina fasoiak és az Ansar Dine is azt közölte, hogy váltságdíjról nem volt szó, az „őrizetbe vevők” nem kértek pénzt. A svájci külügyminisztérium köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az ügyben. A burkina fasói hatóságok elmondták, hogy Stockly pár nap türelmi időt kért, egyelőre nem akar visszatérni Svájcba.

Beatrice Stockly az Észak-Maliban található Timbuktu városába élt, ahol keresztény hittérítőként és humanitárius segélymunkásként dolgozott. A svájci nő akkor tűnt el, amikor az Ansar Dine és a vele szövetségben álló al Kaida Észak-Afrikai Szárnya (AQIM) behatolt Timbuktuba. Elfogásának körülményei máig nem tisztázottak. Egy neve elhallgatását kérő személy korábban azt mondta, hogy a svájci nőt az egyik meg nem nevezett milícia emberei rabolták el, akik jó pénzért el akarták adni foglyukat az AQIM-nak. A radikális Ansar Dine iszlamista milícia azonban közbelépett. A két csoport tűzpárbajából végül az Ansar Dine harcosai kerültek ki győztesen. A megfutamított emberrablók hátrahagyták túszukat. A svájci nő ekkor került a radikális iszlamisták őrizetébe.

Észak-Maliban nehéz volna felsorolni azokat a milíciákat, amelyek főként az AQIM-mal állnak szövetségben. Az egyik ilyen szervezet a MUJAO, a nyugat-afrikai dzsihádot hirdető mozgalom. A szervezet az AQIM egyik frakciójának számít. Az AQIM és a MUJAO jelenleg 19 külföldit tart fogságban, köztük hét algériai diplomatát is, akiket még április 5-én raboltak el Algéria gaói konzulátusáról. Az AfriPORT korábban beszámolt arról, hogy a diplomaták kiszabadításáról ígéretes tárgyalások zajlanak, ha minden rendben megy, hamarosan elengedik őket.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday134
mod_vvisit_counterYesterday326
mod_vvisit_counterThis week1815
mod_vvisit_counterLast week2261
mod_vvisit_counterThis month7585
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days864837

Online (20 minutes ago): 6
Your IP: 18.191.195.110
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 20, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület