Egyiptom nem ad földgázt Izraelnek

Egyiptom, Kairó – Elzárták a csapokat az Izraelbe futó gázvezetéken az egyiptomi oldalon. A szállítást az Egaz holding és az egyiptomi olajipari hatóság állíttatta le.

A most lezárt vezeték biztosította az izraeli földgázfelhasználás 43 százalékát. Az egyiptomi olajipari hatóság és az Egaz holding hivatalosan azért záratta le a csapokat, mert a szolgáltatást végző EMG vállalat megszegte a szerződést. A háttérben azonban egészen más állhat. A két ország közötti gázszállítási szerződést még 2005-ben Mubarak írta alá, az iszlamista ellenzék hangos tiltakozása mellett. A gázexport 2008-ban indult. Mubarak tavalyi bukása és az iszlamisták hatalomra kerülése óta a gázvezeték ellen állandósultak a merényletek. És a politikai színtéren is erősödtek azok a hangok, amelyek az izraeli gázszállítás leállítását követelték.

A szerződés 15 évre szól és 2,5 milliárd dollár értékű. Az izraeli villamos energia 40 százalékát az Egyiptomból származó gázból állítják elő.

Your IP: 3.85.80.239
Today: Jan 21, 2022