Szó szerint „nagy túlélő” az új kormányfő Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Joseph Kabila kongói elnök kinevezte az új miniszterelnököt, akinek hamarosan meg kell neveznie az új kormány tagjait.

Augustin Matata Ponyo Mapon 47 éves, korábban pénzügyminiszterként dolgozott. A Kongó központi régiójában található Kinduból származik, de Kinshasában nőtt fel. Karrierjét a Kongói Központi Bankban kezdte, majd később a Központi Koordinációs Hivatal igazgatója volt, amely a külföldi befektetéseket felügyelte. Matata Ponyót két év nevezték ki pénzügyminiszternek, számos figyelemre méltó eredményt ért el. Intézkedéseivel sikerült stabilizálni az ország gazdaságát és 2010 júliusában azt is elintézte, hogy a külföldi hitelezők 12,3 milliárd dollárt töröljenek az ország adósságából. Szakértők elsősorban technokrata politikusnak tartják, szigorú és hajthatatlan ember hírében áll. Neve már korábban is felmerült, miután március 6-án elődje, Adople Muzito miniszterelnök lemondott. Átmenetileg Louis Koyagialo kommunikációs miniszter látta el a kormányfői feladatokat.

Matata Ponyo hűséges szövetségese Kabila elnöknek, de nem ezért mondhatja magát a szerencse fiának. Ponyo ugyanis rajta volt azon a repülőgépen, amely február 12-én lezuhant Bukavuban. A szerencsétlenségben 6-an haltak meg, köztük az elnök legközelibb tanácsadója, akit sokan Kabila lehetséges utódjának tekintettek. Matata Ponyo túlélte.

Your IP: 54.90.236.179
Today: Mar 29, 2024