French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Átmeneti elnök és miniszterelnök, tartós zűrzavar Maliban
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Mali, Bamako –A hadsereg több politikust és katonatisztet őrizetbe vett Maliban, annak ellenére, hogy a junta átadta a hatalmat Dioncounda Traorénak, az ország átmeneti elnökének. Ma pedig Cheick Modiba Diarrát nevezték ki átmeneti miniszterelnöknek.

 

Cheick Modiba Diarra korábban a Microsoft afrikai részlegének vezetője, még korábban a NASA fizikusa volt. Feladata az lesz, hogy segítsen visszaállítani a civil kormányzást Maliban. Nem lesz könnyű dolga.

A katonák letartóztatták a volt miniszterelnököt Modibo Sidibét, a volt védelmei minisztert, Sadio Gassamát, a volt vezérkari főnököt Amadou Cissoko tábornokot és Touré, volt elnök egyik közeli tanácsadóját Bani Kantét. A volt miniszterelnököt az otthonából hurcolták el. Elsőként. Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő elmondta, hogy katonatiszteket is őrizetbe vettek, de neveket nem közölt. A foglyokat a főváros közelében található katonai támaszpontra szállították, ahol korábban a junta főhadiszállása működött. Azt nem tudni, hogy a katonák miért tartóztatták le a politikusokat és a tiszteket. Az ügyben még senki sem nyilatkozott. Touré volt elnökről továbbra sincs hír, egyes források szerint az országban bujkál.

Elméletben az országot jelenleg Dioncounda Traore átmeneti elnök irányítja, akinek az a feladata, hogy a lehető leghamarabb kiírja a választásokat. Szakértők és nemzetközi megfigyelők szerint erre még várni kell, mert a helyzet nem teszi lehetővé a szavazás megtartását. Traore elnök azután került hatalomra, hogy a junta elfogadta az ECOWAS tervét a hatalomátadásról. A megállapodás értelmében a puccsistáknak továbbra is komoly szerepet játszanak az átmenet levezénylésében. A letartóztatások azt mutatják, hogy komolyan is veszik ezt a szerepet.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday63
mod_vvisit_counterYesterday579
mod_vvisit_counterThis week3050
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month10788
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days868040

Online (20 minutes ago): 5
Your IP: 18.226.251.68
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 27, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület