French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Halálos bújócska Bissau-Guineában
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Bissau-Guinea, Bissau – Mamadou Djalo Pires külügyminiszter számolt be arról a világsajtónak, hogy kollégái félnek és bujkálnak a hadsereg katonái elől. Közben a Portugál Nyelvű Országok Közösség elítélte a katonai hatalomátvételt az országban és az ENSZ beavatkozását követelt.

 

A (volt) bissau-guineai külügyminiszter elmondta, hogy a megbuktatott kormány emberei féltik az életüket. Sokan szó szerint attól félnek, ha a katonák rájuk találnak, r megölik őket. A junta vezetője Mamadu Tire Kurumba azt kérte a bujkáló volt miniszterektől, hogy adják fel magukat. A puccsisták egyébként azt állítják, nem akarják véglegesen magukhoz ragadni a hatalmat, egységkormány felállítására tettek javaslatot. Igaz, az újonnan alakuló kormányból kizárnák a PAIGC pártot, amely csaknem 10 évig irányította az országot. Az ellenzéki pártok bizottságot hoztak létre, hogy megvitassák a junta ajánlatát. A puccsisták vezetője elmondta, hogy megállapodtak az angolai vezetéssel az országban állomásozó 200 angolai katona hazaküldéséről. A puccs óra viszonylagos nyugalom van a fővárosban. Az utcákon katonák járőröznek, éjszaka kijárási tilalom van érvényben. A magánrádiók pedig ismét elkezdtek sugározni. A fontosabb épületeket a hadsereg katonái ellenőrzik.

Az EU bejelentette, hogy felülvizsgálja a segélyek és támogatások folyósítását, Bissau-Guineának. A juntát pedig felszólította, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat és tegye lehetővé egy legitim központi kormány megalakítását. A puccsot az ECOWAS, az Afrikai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is elítélte.

A junta képviseli ismét megerősítették, hogy Carlos Gomes Junior „leköszönő” miniszterelnök a fogságukban van, azzal vádolják, hogy külföldi katonai segítséggel akarta „megsemmisíteni” a bissau-guineai hadsereget. A katonai hatalomátvételt a szárazföldi csapatok, a légierő és a haditengerészet vezetői hajtották végre, akik most közösen irányítják az országot. Bissau-Guineában egyébként két héten belül tartották volna meg az elnökválasztás második fordulóját, amelynek Carlos Gomes Junior volt a legnagyobb esélyese. Az ellenzéki pártok viszont nem fogadták el az első forduló eredményét, mert szerintük csalások történet.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday114
mod_vvisit_counterYesterday509
mod_vvisit_counterThis week1936
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month9674
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days866926

Online (20 minutes ago): 14
Your IP: 18.223.106.100
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 25, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület