A déliek Északon tartják a háborút Szudánban - egyelőre

Dél-Szudán, Dzsuba – A szudáni hadsereg eddig nem tudta kiűzni a dél-szudáni csapatokat Heglig régióból. A nemzetközi közösség és a környező országok attól félnek, hogy a két Szudán között mindent elsöprő háború robbanhat ki.

A szudáni hadsereg támadását sikerült visszaverni, továbbra is déli katonák ellenőrzik Heglig régiót. Ezt a déliek információs minisztere jelentette be. A szudáni vezetés korábban bejelentette, hogy komoly erőket vezényelt a térségbe a déliek kifüstölésére, de a mostani harcokról senki sem nyilatkozott Az ENSZ BT felszólította a szembenálló feleket, hogy szüntessék be a harcokat és vonják vissza csapataikat, de a két ország nem teljesítette a követeléseket. A dél-szudániak csak akkor hajlandóak kivonulni Hegligből, ha az ENSZ csapatokat küld a térségbe, a tűzszünet betartása érdekében. A dél-szudáni hadsereg katonái még április 10-én vonultak be a Szudánban fekvő Heglig régióba. Az akkori hírek szerint a dél-szudáni egységek a korábban rájuk támadó szudániakat verték vissza, és őket üldözve léptek át szudáni területre. A térség rendkívül fontos Kartúmnak, működő olajmezők találhatóak a területen. A harcok miatt a termelés jelenleg szünetel.

Your IP: 18.118.200.197
Today: Apr 20, 2024