French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Elfogatóparancsot adtak ki a kongói „Terminátor” ellen
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Joseph Kabila kongói elnök utasítást adott a hatóságoknak és a hadseregnek, hogy tartóztassák le az Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött Bosco Ntagandát, akit gyerekkatonák toborzásával és más háborús bűnökkel vádolnak. A volt hadúr ellen nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

 

„Le akarom tartóztatni Bosco Ntagandát, mert a nép békét szeretne” – mondta Joseph Kabila kongói elnök. Az ICC korábban többször is követelte a kongói vezetéstől, hogy tartóztassák le a volt hadurat és adják ki Hágának. A kongói vezetés viszont sokáig hezitált, mivel Ntaganda gyakorlatilag az egyetlen ismert ember a lázadóktól hemzsegő Kivu tartományában, aki szót ért a helyi lázadó milíciákkal. Ntaganda -akit a helyiek Terminátor-ként emlegetnek-, cáfolta, hogy a kongói polgárháború idején gyerekeket toborzott volna. Ntaganda a harcosaival 2009-ben csatlakozott a reguláris hadsereghez, de nemrég több száz katonája dezertált. A tömeges szökést az váltotta ki, hogy a pletykák szerint elfogták Ntagandát. Kabila most kijelentette, hogy nem akarja kiadni Hágának a volt hadurat, mert Kongóban szeretnék felelősségre vonni. Ntaganda letartóztatásával viszont van egy kis gond, ami nem is olyan kicsi. Senki sem tudja, hogy a volt hadúr hol bujkál. Azt viszont mindenki tudja, hogy Ntagandát több száz katonája védi.

A Nemzetközi Büntetőbíróság azután kérte Nataganda letartóztatást, miután elítélte Thomas Lubanga volt lázadó vezért. Nemzetközi civil szervezetek, az EU és az USA is folyamatosan nyomás alatt tartja a kongói vezetést, hogy teljesítse az ICC kérelmét.

Civil szervezetek szerint Ntaganda és csapatai a polgárháború idején több száz civilt öltek meg az ország észak-keleti régiójában található Ituri körzetben. A legnagyobb mészárlást 2008-ban hajtották végre Kiwanja településen. A volt hadúr harcosai házról-házra fésülték át a települést és két nap leforgása alatt legalább 150 civilt gyilkoltak meg. Az ICC tudomása szerint a polgárháború után Ntaganda rettegésben tartotta a lakosságot és többször is megsértette az emberi jogokat. Az ENSZ szerint Ntaganda egy bűnszövetkezetet is létrehozott, amelynek tagjai értékes ásványkincseket csempésztek ki az országból. A Human Rights Watch megelégedéssel fogadta Kabila bejelentését, de képviselői megjegyezték, hogy szavak helyet konkrét lépéseket várnak az elnöktől. Szakértők viszont arra figyelmeztettek, hogy ismét véres harcok robbanhatnak ki Kongóban, ha Ntagandát letartóztatják. A Kongó észak-keleti régiójában működő ruandai tutszi milíciák jelezték, hogy fegyvert ragadnak, hogyha Ntagandát bíróság elé állítják. A raundai milicisták alkotják a térség legerősebb lázadó szervezetét, tagjai a ruandai polgárháború után menekültek Kongóba.

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday213
mod_vvisit_counterYesterday509
mod_vvisit_counterThis week2035
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month9773
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days867025

Online (20 minutes ago): 12
Your IP: 3.149.239.110
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 25, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület