French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Bizalomerősítő megemlékezés a dzserbai merénylet évfordulóján
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Tunézia, Tunisz –  Fontos szimbolikus gesztus!- így értékelte Tunézia zsidó hitközsége Monszef Marzuki látogatását a dzserbai zsinagógánál. Ennél az ősi zsinagógánál 10 évvel ezelőtt követtek el merényletet fanatikus muzulmán aktivisták, 21 ember meghalt és sokan megsebesültek. Köztársasági elnök még sohasem tett ilyen látogatást ezen a szimbolikus helyen.

 

 

„Ez megnyugtató, főként azután, hogy a szalafisták Tunisz főutcáján olyan jelszavakkal tüntettek, hogy Halál Izraelre!, Öljétek meg a zsidókat!”- mondta Peres Trabelsi, a mindössze 1500 tagú tunéziai zsidó hitközség egyik vezetője.
A szalafisták minden nem muzulmán vallással szemben intoleránsak: megfenyegették a főváros görög ortodox templomának papját, hogy merénylet célpontja lesz, ha nem zárja be a templomot!
„A kormányzat szépen nyilatkozik, és gesztusokat tesz, de ennél sokkal több kell ahhoz, hogy megállítsuk a fanatikus szalafistákat! Kemény és határozott intézkedésekre van szükség, nem pusztán szavakra! Biztosítani kell azt, hogy a vallási kisebbségek kegyhelyei nyugodtan látogathatóak legyenek!”- követelte az Emberi Jogok Ligájának helyi vezetője.
Dzserba ősi zsinagógája, a Grib benne van az útikönyvekben, sok turista is ellátogat oda. Ez is motiválta a merénylőket, amikor megtámadták a zsinagógát. Dzserbán azóta megszigorították a biztonsági intézkedéseket, nehogy megismétlődjön a 10 évvel ezelőtti merénylet.2002. április 11-én egy tunéziai férfi egy tartálykocsival hajtott a zsinagógához. Az al-Kaidához tartozó merénylő a tartályautót felrobbantotta. A merényletben 21-en haltak meg, közöttük 5 tunéziai, 14 német és 2 francia turista. Azóta minden évben megemlékeznek a merényletről, de most először vett részt rajta az államfő. Monszef Marzuki a tunéziai zsidó közösség képviselői és az áldozatok családtagjai társaságában követte végig a szertartást.
 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday519
mod_vvisit_counterYesterday509
mod_vvisit_counterThis week2341
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month10079
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days867331

Online (20 minutes ago): 10
Your IP: 18.226.251.68
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 25, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület