Félnek, de most kiállnak jogaikért a szváziföldi ellenzékiek

Szváziföld, Mbabane – Diákok és szakszervezetek tüntetésre készülnek az afrikai kontinens utolsó abszolút monarchiájában. Szváziföld a világ egyik legkisebb és egyben az egyik legszegényebb országa. Az uralkodó viszont az egyik leggazdagabb király a világon. Az ország gazdasága romokban hever, a politikai életben pedig a teljes elnyomás érvényesül.

A szervezők négynapos tüntetésre készülnek, hogy tiltakozzanak a jelenlegi rendszer ellen. A megmozdulások a tervek szerint április 12-én kezdődnének. A szervezők nem véletlenül választották ez a napot, mivel 1973-ban szűnt meg végérvényese a „demokrácia” Szváziföldön. A jelenleg is érvényben lévő alkotmányt 39 éve vezettek be az országban, az alaptörvény abszolút hatalommal ruházta fel a királyt, a politikai pártokat pedig betiltották. Mandla Hlatjwako a szváziföldi Civil Koalíció (CCCO) alapítója azt mondta, hogy az ország padlóra került gazdaságát a jelenlegi politikai rendszer miatt nem lehet „feltámasztani”. Szerinte „szégyen és gyalázat”, hogy az ország jelenlegi vezetői nem veszik észre magukat és nincs meg bennük a megfelelő a bátorság és bölcsesség, hogy megtegyék a helyes intézkedéseket.

Szváziföldön hamarosan választások is lesznek, sokan azt követelik, hogy a király engedélyezze a betiltott pártok is indulását. Az ország vezetésével szembeni elégedetlenséget fokozta, hogy a kormány több iskolát bezáratott, az elmaradt fizetéseket pedig még nem folyósította a közszolgáknak. Szváziföldön tilos tüntetni, de egyre gyakoribbak a kisebb megmozdulások, amelyeket a rendőrség kegyetlenül szétver. Mario Masuku, a betiltott Pudemo ellenzéki párt vezetője azt mondta, hogy az országban erős az elnyomás, az ellenzéki politikusok titokban szervezkednek, mert félnek a megtorlásoktól.

mod_vvisit_counterLast week1968

Your IP: 3.142.53.68