Izraelnek az lenne a legjobb, ha Omar Szulejmán nyerne Egyiptomban

Egyiptom, Kairó - Erről beszélt az izraeli hadsereg rádiójában Binyamin Ben Eliezer képviselő, aki Mubarak elnök személyes jóbarátja volt, és több titkos tárgyalást folytatott vele. Omar Szulejmán a rendszer második számú embere volt Mubarak idején, ő irányította a titkosszolgálatot.

Az utolsó percben jelezte, hogy ő is indul az elnökválasztáson Egyiptomban. Omar Szulejmán tábornok nem biztos, hogy örül a nyílt izraeli támogatásnak, hiszen ez honfitársai körében kevéssé teszi népszerűvé.

Binyamin Ben Eliezer azzal indokolta Omar Szulejmán támogatását, hogy ő garantálná az 1979- ben megkötött békeszerződést Izrael és Egyiptom között. A Muzulmán Testvériség jelöltje biztonsági kockázatot jelentene Izrael számára - hangsúlyozta az izraeli képviselő. A Muzulmán Testvériség azt ígérte az amerikai diplomatáknak, hogy felülvizsgálná, de nem mondaná fel az Izraellel megkötött békeszerződést. Izraelt aggasztja, hogy a parlamenti választások az iszlamista pártok előretörését hozták.
Szakértők szerint most is a Muzulmán Testvériség jelöltjének van a legnagyobb esélye az elnöki posztra. Omar Szulejmán tábornok a hadsereg és a Mubarak párti államhivatalnokok támogatására számíthat. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a választási sikerhez, hiszen Egyiptomban Szulejmán tábornokot egyértelműen a diktatúra emberének tekintik. A Tahrir téren korábban ellene tüntető fiatalok újra közölték: tiltakozásul  az utcára vonulnak, ha Szulejmán jól szerepel az első fordulóban és továbbjut a másodikba. Az elnökválasztás első fordulóját május 23- án és 24- én tartják Egyiptomban.

Your IP: 44.211.117.101
Today: Mar 28, 2024