French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Bekerítették a szökevény katonákat Kongóban
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói hadsereg katonái bekerítették azt a zendülő egységet, amelynek tagjai nemrég hagyták el állomáshelyüket. A lázadók parancsnoka eddig nem annyira katonaként, mint inkább „üzletemberként” vált ismertté.

 

A dezertőrök feltételezett vezetője Innocent Kaina ezredes. A kinshasai vezetés csapatokat küldött Kivuba, hogy lefegyverezzék a zendülőket és elfogják Kaina ezredest. A kormányerők bekerítették az ezredes csapatait. Kaina egyébként nemzetközi szinten is ismert, neve rajta van az ENSZ „feketelistáján”. Az ezredes a gyanú szerint komoly szerepet játszik az illegális bányászatban és az ásványkincsek feketepiaci értékesítésében. Kivu tartomány Kongó egyik legelhagyatottabb területe, sok lázadó szervezet menedéke és működési terepe. A térség rendkívül elmaradott, évtizedek óta a békétlenség földje. Ásványkincsekben rendkívül gazdag, és ez a gazdagság sokakat vonz.

Amint arról az AfriPORT is beszámolt, több száz katona dezertált a kongói hadseregből az elmúlt napokban. Róluk azóta kiderült, hogy többségük korábban a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CNDP) elnevezésű lázadó szervezet harcosa volt. A CNDP 2009-ben tette le a fegyvert, tagjainak többségét besorozták a kongói nemzeti hadseregbe. A katonák állítólag az elviselhetetlen életkörülmények miatt lázadtak fel. Egyes hírek szerint viszont a háborús bűnökkel vádolt Bosco Ntanganda tábornok miatt tört ki a zendülés. Az ICC többször is felszólította a kongói hatóságoktól, hogy tartóztassák le és adják ki a tábornokot, de a kongói vezetés a követelést elutasította. Az ICC szerint a tábornok a polgárháború idején egyebek között gyermekkatonákat toborzott. A zendülést megelőzően az a pletyka terjedt el, hogy Ntanganda tábornokot letartóztatták Kinshasában. A kormány többször is bejelentette, hogy ez nem igaz. Ntanganda tábornok a béke záloga Kívu tartományban, ő az egyetlen olyan személy, aki képes befolyásolni a lázadó szervezeteket

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday102
mod_vvisit_counterYesterday326
mod_vvisit_counterThis week1783
mod_vvisit_counterLast week2261
mod_vvisit_counterThis month7553
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days864805

Online (20 minutes ago): 7
Your IP: 18.118.32.213
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 20, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület