Bekerítették a szökevény katonákat Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói hadsereg katonái bekerítették azt a zendülő egységet, amelynek tagjai nemrég hagyták el állomáshelyüket. A lázadók parancsnoka eddig nem annyira katonaként, mint inkább „üzletemberként” vált ismertté.

A dezertőrök feltételezett vezetője Innocent Kaina ezredes. A kinshasai vezetés csapatokat küldött Kivuba, hogy lefegyverezzék a zendülőket és elfogják Kaina ezredest. A kormányerők bekerítették az ezredes csapatait. Kaina egyébként nemzetközi szinten is ismert, neve rajta van az ENSZ „feketelistáján”. Az ezredes a gyanú szerint komoly szerepet játszik az illegális bányászatban és az ásványkincsek feketepiaci értékesítésében. Kivu tartomány Kongó egyik legelhagyatottabb területe, sok lázadó szervezet menedéke és működési terepe. A térség rendkívül elmaradott, évtizedek óta a békétlenség földje. Ásványkincsekben rendkívül gazdag, és ez a gazdagság sokakat vonz.

Amint arról az AfriPORT is beszámolt, több száz katona dezertált a kongói hadseregből az elmúlt napokban. Róluk azóta kiderült, hogy többségük korábban a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CNDP) elnevezésű lázadó szervezet harcosa volt. A CNDP 2009-ben tette le a fegyvert, tagjainak többségét besorozták a kongói nemzeti hadseregbe. A katonák állítólag az elviselhetetlen életkörülmények miatt lázadtak fel. Egyes hírek szerint viszont a háborús bűnökkel vádolt Bosco Ntanganda tábornok miatt tört ki a zendülés. Az ICC többször is felszólította a kongói hatóságoktól, hogy tartóztassák le és adják ki a tábornokot, de a kongói vezetés a követelést elutasította. Az ICC szerint a tábornok a polgárháború idején egyebek között gyermekkatonákat toborzott. A zendülést megelőzően az a pletyka terjedt el, hogy Ntanganda tábornokot letartóztatták Kinshasában. A kormány többször is bejelentette, hogy ez nem igaz. Ntanganda tábornok a béke záloga Kívu tartományban, ő az egyetlen olyan személy, aki képes befolyásolni a lázadó szervezeteket

Your IP: 18.118.32.213
Today: Apr 20, 2024