French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Mi lesz Timbuktu kulturális kincseivel?
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Mali, Timbuktu - Az UNESCO főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Timbuktu ősi kultúrája veszélybe kerülhet, miután ott a lázadók vették át a hatalmat. „Timbuktu döntő fontosságú a nemzeti identitás szempontjából Mali számára. Kulturális kincse pedig érték egész Afrika és az egész emberiség számára”- mondta Irina Bokova.

 

 

Timbuktu ma egy szegény háromnegyedmilliós város a Szahara szélén, ahol lassan belep mindent a homok. De a középkorban komoly kulturális központ volt! Erről tanúskodik a három nagymecset és a 16 temető. Építkezési stílusa egyedülálló: sárból és fából építkeztek akkor, ezért a karbantartás és a helyreállítás nagyon fontos, mert különben az egész elpusztulhat! 700 ezer régi kéziratot is őriznek itt! Ezek arról tanúskodnak, hogy a Korán tanulmányozása mellett komoly tudományos kutatás is folyt a matematika és a csillagászat terén.
Az Észak-Malit elfoglaló fegyveresek két táborra oszthatók: az egyik az őslakos tuareg felszabadító hadsereg, az Azawad. Ők el akarják szakítani Mali északi részét és ott független tuareg államot szeretnének kialakítani. A másik fegyveres csoport az AQIM és a vele szövetséges milíciák. Az al Kaida észak-afrikai szárnya egységes muzulmán államot akar létrehozni egész Észak Nyugat Afrikában. Célja az, hogy mindenütt bevezessék a sariat, a muzulmán jogrendet. Fegyveresei most   a meghódított városokban cirkálnak és hangszórókon közlik a lakossággal: ezentúl a saria uralkodik felettük! Az alkoholt árusító intézményeket szétverik, arra hivatkozva: hithű muzulmán nem iszik, másnak meg itt nincs helye! Még a lakásokba is bemennek, hogy begyűjtsék az alkoholt és megfenyegessék a helyi lakosokat: aki szeszt fogyaszt, halállal is lakolhat! Nem világos a fanatikus muzulmánok viszonya Timbuktu ősi kulturális kincseihez, de az AQIM egy helyi fegyveres főnöke jelezte: csakis az maradhat meg, amely megfelel a Korán előírásainak!
A lakosság közben menekül: az év eleje óta több mint 200 ezer ember hagyta el otthonát a háború miatt Mali északi részén. Megkezdődött a menekülés a délebbre fekvő városokból is Bamakóba, mert olyan hírek terjedtek el, hogy a lázadók addig nem teszik le a fegyvert, amíg el nem foglalják Mali fővárosát is...
manusctipts
timbuktu

1279273443-timbuktu-Mali-Africa-Timbuktu

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday534
mod_vvisit_counterYesterday509
mod_vvisit_counterThis week2356
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month10094
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days867346

Online (20 minutes ago): 16
Your IP: 3.138.116.20
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 25, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület