French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Szakadhat az al Shabab? –széthúzás Szomáliában
Egyesület - Hírek
There are no translations available.

Szomália, Mogadishu – Az al Shabab szélsőséges iszlamista szervezet még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben. A lázadók három fronton harcolnak, az Afrikai Unió békefenntartói, a kenyai és az etióp katonák ellen. Nehezíti a helyzetet, hogy az al Shabab két magas rangú vezetője egymásnak esett.

 

Sheikh Munktar Abu Zubeir, ( aki 2008 óta vezeti az al Shabab lázadó szervezetet) álláspontja szerint tilos újabb iszlamista mozgalmakat alapítani az országban. Egy másik al Shabab vezető viszont arra biztatta a szomáliaiakat, hogy szervezkedjenek bátran a „szent háború” győzedelmes megívása érdekében. Sheikh Hassan Dahir Aweys szerint a dzsihádot nem lehet korlátozni. Aweys korábban a Hizbul milícia vezetője volt, harcosai 2010-ben csatlakoztak az al Shababhoz. Aweys szerint csakis új mozgalmakkal lehet megerősíteni az al Shababot. Két amerikai származású al Shabab harcos nemrég azt nyilatkozta, hogy veszélyben érzik az életüket, miután a lázadó szervezetben komoly viták robbant ki a vezetők között. A két bennfentes elmondta, hogy a lázadók sok dologban nem értenek egyet. Főleg az iszlám törvénykezés körül alakult ki vita a vezetők között, de a követendő katonai stratégiáról sincs egyetértés.

Az al Shabab vezetők között azután robbantak ki a viták, miután az AMISOM békefenntartói sikeres támadást indítottak az egyik bázisuk ellen Mogadishu közelében. Az AMISOM győzelme azt jelenti, hogy a lázadókat sikerült a főváros környékéről kifüstölni..

 

Események


jelenleg nincs új esemény

Facebook

Partnereink

ahu

ahu


ahu

Hírlevél

 

hirlevel_kocka

 

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday494
mod_vvisit_counterYesterday509
mod_vvisit_counterThis week2316
mod_vvisit_counterLast week1968
mod_vvisit_counterThis month10054
mod_vvisit_counterLast month10423
mod_vvisit_counterAll days867306

Online (20 minutes ago): 9
Your IP: 18.221.222.47
MOZILLA 5.0,
Today: Apr 25, 2024
Visitors Counter



Szomáliai-Magyar Egyesület